Onderhoud – Hout

Hier vindt u meer informatie over het onderhoud van uw houten bert plantagie tafel of kast.

 

Algemeen

Het kwalitatief hoogwaardige hout dat wij verwerken, is kwalitatief hoogwaardig en afkomstig van gecertificeerde leveranciers en komt uit Europa en Amerika. Daarom hebben onze houten producten een zeer hoog afwerkingsniveau en een authentieke uitstraling. De houtsoorten uit de bert plantagie collectie bestaan uit eiken, noten, kersen, (kern)essen en (kern)beuken. Al deze houtsoorten kunnen afgewerkt worden met blanke olie of -lak. Ons eiken- en noten hout is leverbaar in een premium en een noestige kwaliteit. De noestige kwaliteit is wat robuuster (en prijsgunstiger) dan de premium versie. Houdt u van gekleurd hout? Diverse bert plantagie houtsoorten eiken kan kunnen niet alleen uitgevoerd worden in blanke olie en lak, maar ook voorzien worden van een aantal beitskleuren. Deze beitskleuren worden afgedekt met lak of olie.

 

Tafels

De houten tafels in de bert plantagie collectie zijn uitgevoerd in hoogwaardig, massief hout. De bert plantagie uitschuiftafels worden voorzien van een ‘3 lagen blad’. Hierbij wordt een multiplex kern afgewerkt met een dun massief blad. Reden hiervoor is dat deze bladen in principe niet uitzetten of krimpen, anders bestaat de kans dat het uitschuifsysteem niet goed functioneert.

 

Tafels | kenmerken premium kwaliteit

Natuurlijke kenmerken van het hout, zoals vergroeiingen, spiegels (in eiken), kleur- en structuurverschillen en zwarte pitjes, kunnen en mogen -in beperkte mate- voorkomen. Open gebreken en noesten mogen aan de onderkant van uw meubel voorkomen. Deze kenmerken zijn geen reden voor reclamatie.

 

Tafels | kenmerken noestige kwaliteit

Hout in de noestige kwaliteit wordt ook wel rustiek hout genoemd. Dit hout toont het grillige karakter van de natuur: de plaats waar een aftakking van een boom heeft gezeten of is begonnen te groeien. De noesten (een ander woord is kwasten) en scheurtjes vullen wij op met zwarte steenlijm, zodat deze goed zichtbaar zijn en zo een moderne uitstraling aan uw tafel verlenen. Onze noestige kwaliteit tafelbladen mogen noesten, scheurtjes, kleine open gebreken, donker gekleurde harsgangen en verschillende kleurpatronen in delen onderling bevatten. Daarnaast kunnen en mogen er rondom de noesten haarscheurtjes ontstaan, omdat hout van zichzelf werkt en de opgevulde noesten niet meewerken. Omdat noesten ook na verwerking in uw tafel zullen blijven werken en derhalve haarscheurtjes zich in het tafelblad af zullen gaan tekenen, worden de noestige kwaliteiten niet uitgevoerd met donkere beitskleuren, alleen met lichte beitskleuren. Donkere beitskleuren zullen een te groot kleurverschil vormen met de lichte kleur hout in de haarscheurtjes. De zwart opgevulde noesten kunnen een andere kleur krijgen indien u een houtsoort met een beitskleur uitgekozen heeft.

 

Kasten

De houten kastenprogramma’s van bert plantagie zijn uitgevoerd in zeer hoogwaardig fineer om een eenduidige houtstructuur te waarborgen. Diverse kasten hebben optioneel massief houten delen, maar zijn ook in zijde- of hoogglans verkrijgbaar.

 

Hout | algemeen

Het hout dat wij verwerken, is kwalitatief hoogwaardig en afkomstig uit Europa of Amerika. Onze massieve producten hebben een zeer hoog afwerkingsniveau en een authentieke uitstraling. De bert plantagie collectie bestaat uit de volgende houtsoorten: eiken, noten, kersen, kernessen en kernbeuken. Al deze houtsoorten kunnen afgewerkt worden met blanke olie of lak. Ons eiken en noten hout is leverbaar in een premium en een noestige kwaliteit. De noestige kwaliteit is wat robuuster (en prijsgunstiger) dan de premium versie. Voor kasten wordt enkel premium hout toegepast.

 

Houdt u van gekleurd hout? Het bert plantagie eiken en essen kan niet alleen uitgevoerd worden in blanke olie en lak, maar ook voorzien worden van een aantal beitskleuren. Deze beitskleuren worden afgedekt met een blanke lak of olie. Omdat noesten ook na verwerking in uw tafel zullen blijven werken en derhalve haarscheurtjes zich in het tafelblad af zullen gaan tekenen, wordt de noestige kwaliteit eiken niet uitgevoerd met donkere beitskleuren, alleen met lichte beitskleuren.

 

U doet er goed aan te beseffen dat hout een natuurproduct is. Geen enkele boom is gelijk aan de andere. Daarom kunnen en mogen er verschillen in structuur of kleur optreden ten opzichte van de houtstaal of het showroomexemplaar in de winkel of andere massieve bert plantagie meubels. Dit geldt eveneens voor het gebruikte aantal planken waarvan uw tafelblad gemaakt wordt. Hierdoor heeft elk meubel haar eigen, unieke houtbeeld. Dit kenmerkt uw bert plantagie meubel en zorgt voor een exclusieve uitstraling. Wanneer u kiest voor een bert plantagie product in hout voorzien van een beitskleur, houdt u er dan rekening mee dat uw product in enige mate van kleur kan verschillen ten opzichte van de staal. Dit komt omdat iedere partij hout uniek is en daardoor anders reageert op de aanraking met beits.

Onderkanten van tafels en binnenkasten van kasten kunnen en mogen kleur- en structuurverschillen vertonen ten opzichte van het zichtbare deel van uw meubel.

 

Hout reageert zeer sterk op omgevingsfactoren als koude/warmte en de heersende vochtigheidsgraad. Met name in de winter heeft uw houten meubel het zwaar en zal het hout zeer waarschijnlijk ‘gaan werken’ en/of kleine scheurtjes vertonen. Ook kunnen er scheurtjes ontstaan rond de noesten van uw noestige tafel, omdat het hout werkt, maar de noesten niet. Dit is een eigenschap onlosmakelijk verbonden aan écht hout en derhalve geen grond voor reclamatie. De kwaliteit van uw massief houten meubel blijft het best gewaarborgd bij een luchtvochtigheid van 45-60%. Deze luchtvochtigheid is te meten met een hygrometer. Let op: de atmosfeer in met name nieuwbouwhuizen is ontzettend droog doordat deze zo goed geïsoleerd zijn. Hier is extra aandacht voor de luchtvochtigheid noodzakelijk. Door -zon-licht zal het hout haar definitieve kleur aannemen. Dit proces zal afhankelijk van de toetreding van dag- en zonlicht enige tijd (6 maanden tot 1 jaar) in beslag kunnen nemen. Plaats geen hete voorwerpen direct op het hout, hierdoor ontstaan kringen die niet meer te verwijderen zijn.

 

Kasten | onderhoudsadvies geoliede producten

Door afwerking met olie komt de natuurlijk uitstraling van massief hout optimaal tot zijn recht. Dit maakt uw product echter wel iets gevoeliger voor vocht en vlekken dan een gelakt product. Gemorste vloeistoffen daarom meteen verwijderen. Lichte krassen en vlekken kunt u behandelen met een speciaal schuursponsje (verkrijgbaar in de serviceshop). Licht opschuren in de richting van de houtnerf. Daarna opnieuw oliën. Gebruik nooit bijtende middelen of schoonmaakmiddelen met een schurende werking!

 

Kasten | blond/bianco geolied hout

noten blonde olie | eiken blonde olie | kernessen blonde olie

Voor dagelijks onderhoud geen reinigingsmiddelen gebruiken. Afnemen met een licht vochtige doek, droog nawrijven. Afhankelijk van het uiterlijk en gebruik het hout enkele malen per jaar behandelen met structuurolie 2-30 VK wit 40. Dit is verkrijgbaar in onze online serviceshop. Gebruik structuurolie zoals vermeld in de gebruiksaanwijzing. Wanneer uw nieuw geleverde tafel een beetje schraal oogt (dit kan zijn door de wisseling van omgeving en daarmee luchtvochtigheid), doet u er goed aan deze direct met structuurolie te behandelen.

 

Kasten | gezandstraald hout voorzien van grijswitte olie

Voor dagelijks onderhoud geen reinigingsmiddelen gebruiken. Afnemen met een licht vochtige doek, droog nawrijven. Afhankelijk van het uiterlijk en gebruik het hout enkele malen per jaar behandelen met urethaanolie grijswit. Dit is verkrijgbaar in onze online serviceshop. Gebruik urethaanolie zoals vermeld in de gebruiksaanwijzing. Wanneer uw nieuw geleverde tafel een beetje schraal oogt (dit kan zijn door de wisseling van omgeving en daarmee luchtvochtigheid), doet u er goed aan deze direct met olie te behandelen.

 

Kasten | mafi tiger eiken blake olie/blonde olie (uit collectie)

Tiger Eiken is Europees eiken dat een thermische behandeling heeft ondergaan. Het hout wordt in een ketel geplaatst en vervolgens onder hoge stroom gezet, waardoor het hout een temperatuur bereikt van ongeveer 90 graden. Hierdoor gaat het hout verkleuren en neemt het een bruine kleur aan. Ook zorgt de hoge tempratuur dat de gewenste scheurvorming ontstaat. Deze scheuren worden opgestopt met een kit in de kleur zwart of wit. Vandaar de naam tiger (=tijger). Het kan voorkomen dat er kleine haarscheurtjes zichtbaar zullen blijven die niet opgestopt kunnen worden. Het kan voorkomen dat er flinke scheuren en noesten in het hout zitten die worden gestopt. Dit geeft de gewenste uitstraling van het product(en is geen reden tot reclamatie!). Afhankelijk van het uiterlijk en gebruik het hout enkele malen per jaar behandelen met blanke structuurolie 2-40 VK voor Mafi tiger eiken olie of met structuurolie 2-30 VK wit 40 voor Mafi tiger eiken blonde olie. Dit is verkrijgbaar in onze online serviceshop.

 

Onderhoudsadvies lak en beits | gelakt en gebeitst hout

blanke lak op alle houtsoorten | eiken white wash lak | eiken smoked grey lak | eiken foggy lak | eiken basalt lak | eiken volluto lak | kernbeuken lak | kernessen lak | kernessen blonde lak | noten blonde lak

Voor dagelijks onderhoud geen reinigingsmiddelen gebruiken. Afnemen met een licht vochtige doek, droog nawrijven. De lak bereikt pas na 2 maanden haar maximale hardheid, behandel uw meubel daarom de eerste maanden met grote zorgvuldigheid. Vlekken van koffie, wijn etc. direct afnemen met (verdund) afwasmiddel en wat water. Gebruik nooit was, washoudende middelen of schoonmaakmiddel met een schurende werking.

 

Onderhoudsadvies lak en beits | luchtbevochtiger

Om ervoor te zorgen dat het klimaat in uw huis een optimaal vochtgehalte behoudt, adviseren wij u een luchtbevochtiger te plaatsen. Houten meubelen kunnen erg uitdrogen en soms zelfs gaan scheuren als de ruimte te droog is, zeker wanneer het ook nog eens erg koud is buiten. Een luchtbevochtiger draagt bij aan de verzorging van uw houten meubelen en helpt de kans op uitdrogen en scheuren van het hout te verkleinen. Daarnaast zorgt dit apparaat ook voor een gezonder leefklimaat, zodat u minder last heeft van een schrale huid, branderige ogen of geïrriteerde luchtwegen. Op www.luchtbevochtigerwebshop.nl vindt u meer informatie over luchtbevochtigers en heeft u de keuze uit diverse modellen.

 

naar boven