Onderhoud – Leder

U doet er goed aan zich altijd te realiseren dat leder een natuurproduct is en niet van een rol komt. Dit houdt in dat het product geringe afwijkingen kan en mag vertonen ten opzichte van getoonde stalen of eerder geleverde producten. Deze eigenschappen bepalen het natuurlijke karakter en de charme van de ledersoort. De volgende kleine fouten mogen in leder voorkomen, zij zijn het bewijs dat u te maken heeft met écht leder: mestvlekken en insectenbeten | littekens | nekplooien | structuurverschillen en kleurverschillen. Ook kan de bekleding op uw meubel plooivorming vertonen (dit kan ook na verloop van tijd optreden). Plooivorming komt voort uit de natuurlijke rek in de bekleding. Deze rek is nodig om teveel druk op de naden en daarmee onnodige slijtage te voorkomen. Al deze eigenschappen behoren tot het natuurlijke karakter van leder en zijn geen grond voor reclamatie.

 

bert plantagie ledercollectie

De bert plantagie ledercollectie is ingedeeld in een aantal categorieën. De indeling in een bepaalde categorie is gebaseerd op de toepassing van het leder: wordt het leder bijvoorbeeld intensief gebruikt op de eetkamerstoelen of zoekt u een mooie doorleefde ledersoort voor een fauteuil in de zithoek?
Categorie 1 (Tendens): écht leder | synthetisch gelooid en daardoor zeer geschikt voor intensief gebruik
Categorie 2 (Rancho en Raw): écht leder | licht behandeld en geschikt voor normaal tot luxe gebruik

 

Tendens – categorie 1

De eerste en tevens grootste categorie bestaat uit maar liefst 50 kleuren echt leder. Dit leder, genaamd Tendens, is bij uitstek geschikt voor intensief gebruik. Wij adviseren gebruik van dit leder in eethoeken en/of als u kleine kinderen of huisdieren heeft. Dit natuurlijke leder is voorzien van een beschermlaagje (semi-aniline genoemd) en een print, wat het zeer gebruiks- en onderhoudsvriendelijk maakt. De touch en uitstraling zijn echter onmiskenbaar van een natuurproduct.

 

Rancho | Raw – categorie 2

Categorie 2 bevat 2 ledersoorten met tezamen 10 kleuren: Rancho en Raw.
Het Rancho leder heeft een wat natuurlijker karakter (let op: dus ook meer littekentjes, structuur-en kleurverschil). Bij de verwerking van Rancho leder worden er geen kleurstoffen aan de oppervlakte aangebracht. Hierdoor zijn kleurverschillen ten opzichte van de staal onvermijdelijk en veel groter dan bij afgedekte ledersoorten.

Raw leder is een unieke, puur natuurlijke ledersoort gemaakt van de mooiste buffelhuiden. Het heeft een robuuste, warme en zeer natuurlijke uitstraling. Deze uitstraling komt mede door de specifieke nalooiing en licht schurende bewerking door het met de hand te polijsten.
Door het natuurlijke karakter van Raw leder zijn natuurlijke oneffenheden als littekens, insectenbeten en kleurverschillen zijn zichtbaar en dus geen reden tot reclamatie. Ook in de onderling aan elkaar gestikte delen kunnen verschillen qua kleur voorkomen door het natuurlijke karakter van het leder. Raw leder is kort gezegd ‘’leder met fouten’’ en zij wordt mooier naarmate zij meer gebruikerssporen bevat.

Rancho en Raw leder is geschikt voor normaal tot luxe gebruik. Normaal gebruik houdt in dat het leder ook op eetkamerstoelen toegepast kan worden, maar met huisdieren of kleine kinderen bevelen wij dat niet aan.

 

Onderhoudsadviezen

Uw bert plantagie dealer heeft van alle ledersoorten mooie, grote stalen, zodat u op uw gemak kunt bekijken welke soort en kleur u het meest aanspreekt. In samenwerking met onze leerlooiers hebben wij grondig onderzoek verricht naar reinigings- en onderhoudsmiddelen, die het meest geschikt zijn voor de door ons geselecteerde ledersoorten. Hieronder ziet u een overzicht van de huidige ledercollectie en van de ledersoorten die wij in het verleden gevoerd hebben.

 

Onderhoudsadviezen Tendens

Om het Tendens leder soepel te houden adviseren we om het wekelijks af te stoffen met een schone (lichtvochtige) doek zodat ook de poriën stofvrij blijven. Met de bert plantagie Keralux leerverzorgingsset P krijgt het Tendens leder precies de juiste reiniging en verzorging die het nodig heeft. Wij adviseren u dit onderhoudsmiddel 2 keer per jaar te gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing. Keralux leerverzorgingsset P is verkrijgbaar in onze online serviceshop.

Heeft u Tendens leder in een lichte kleur, dan adviseren wij u de leerverzorgingsset P te gebruiken in combinatie met Strongprotector. Naast het reinigen en voeden met de leerverzorgingsset P, zorgt de Strongprotector ervoor dat kleurstoffen uit bijvoorbeeld jeans verminderd kans krijgen om aan het leder te hechten. Zo blijft uw leder langer beschermd tegen vervuiling. Let op: de strong protector kunt u alleen gebruiken op nieuwe of op grondig gereinigde zitmeubelen. De bert plantagie leerverzorgingsset P + strong protector (Keralux) is verkrijgbaar in onze online serviceshop.

 

Onderhoudsadvies Rancho

Stof het leder af en toe met een droge doek af. Rancho leder mag in geen enkel geval worden behandeld met een sopje of andere schoonmaakmiddelen. Om de wax laag intact te houden adviseren wij u uw meubel 2 keer per jaar te verzorgen met het onderhoudsmiddel leerverzorgingsset S, verkrijgbaar in onze onlineserviceshop.

 

Onderhoudsadvies Raw

Stof het leder af en toe met een droge doek af. Raw leder mag in geen enkel geval worden behandeld met een sopje of andere schoonmaakmiddelen. Hoe doorleefder dit leder wordt, des te mooier. Door het open en natuurlijke karakter van dit leder, raden wij aan voor het beschermen van Raw leder enkel leerverzorgingsset Vi van Keralux te gebruiken (verkrijgbaar in onze webshop).

 

Onderhoudsadvies Exelento (uit collectie)

Om het Exelento leder soepel te houden, adviseren we om het wekelijks af te stoffen met een schone (lichtvochtige) doek zodat ook de poriën stofvrij blijven. Met de Keralux leerverzorgingsset P krijgt het Exelento leder precies de juiste reiniging en verzorging die het nodig heeft. Wij adviseren u dit onderhoudsmiddel 2 keer per jaar te gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing. Keralux leerverzorgingsset P is verkrijgbaar in onze online serviceshop.

 

Onderhoudsadvies Shabby (uit collectie)

Neem Shabby leder wekelijks af met een droge, schone doek. Niet wrijven, maar deppen. Shabby leder mag in geen enkel geval worden behandeld met een sopje of andere schoonmaakmiddelen. Omdat Shabby leder een open structuur heeft is het leder gevoeliger voor UV-licht, vuil en vet. We adviseren u om het vanaf het begin te beschermen met Keralux Impregneersspray N. Deze spray impregneert het leder en beschermt tegen voortijdig verbleken door de ingebouwde UV-filter.

 

Onderhoudsadvies Precious (uit collectie)

Neem Precious leder wekelijks af met een droge, schone doek. Eventuele vlekken opdeppen met een droge doek, niet wrijven. Wij adviseren u Precious leder 2 keer per jaar te onderhouden met Keralux leerverzorgingsset P, verkrijgbaar in onze online serviceshop.

 

Onderhoudsadvies Leder light (uit collectie)

Afnemen met een vochtige, schone doek. Indien nodig met 1 drupje verdund afwasmiddel op 1 liter handwarm water.

 

Algemene tips voor vlekken

Zorg er eerst voor, dat er geen stof meer op de bekleding ligt. Gebruik bij het verwijderen van vlekken steeds een schone, niet pluizende doek. Hoe eerder u een vlek behandelt, des te gemakkelijker de vlek verwijderd kan worden. Vaak is schoon water dan al voldoende. Wanneer u een middel wilt gebruiken, probeer dat dan altijd eerst op een minder zichtbare plaats. Wrijf nooit plaatselijk te hard om een vlek te verwijderen. Bij leder verstoppen dan de poriën en blijft er een glimmende vlek over. Indien u vocht op de bekleding morst, dep het dan meteen op, zodat het niet de kans krijgt om in het leder te dringen. Deppen kunt u het beste doen met keukenpapier of een tissue. Grote hoeveelheden opscheppen met een lepel. Laat de bekleding geruime tijd drogen.

Wanneer het vocht in het leder is getrokken kunt u het beter de tijd geven. Een vlek zal meestal na verloop van tijd vervagen. Het vet in het leder zal de vlek door het leder verspreiden. Wilt u toch een reinigingsmiddel toepassen, laat u dan goed informeren. Verkeerde reinigingspogingen leiden vaak tot ergere schade! Gemorste rode wijn kunt u het beste met witte wijn verdunnen en vervolgens deppen.

 

Tot slot de volgende dwingende gebruiksadviezen

Gebruik alleen door een erkend lederinstituut geteste onderhoudsmiddelen. Dus nooit vlekkenremover, schoencrème, oplosmiddel, terpentine of andere voor leder ongeschikte middelen gebruiken. Probeer alvorens u gebruik maakt van een onderhoudsmiddel eerst het product uit op een klein of niet zichtbaar stuk, voordat u het volledige meubel behandelt.

back to top